SKŁADNIKI:
- filet ze świeżego dorsza
- ryż paraboliczny
- marchew
- jabłko
- olej lniany (bądź oliwa z oliwek itp.)
- świeży koperek
- masło
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rybę myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Oprószam solą, dodaję kawałek masła i łodygi świeżego kopru. Zawijam w folię aluminiową i wsadzam do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni. Piekę 25 minut.
Ryż gotuję w wodzie przez 25 minut. Marchew i jabłko trę na tarce o małych oczkach. Dodaję łyżeczkę oleju lnianego i mieszam.
Sos koperkowy: Jeśli zostało Ci trochę zupy- wykorzystaj bulion. Jeśli nie, wystarczy woda mineralna. Szklankę czystego bulionu/ wody zagotowuję, dodaję garść posiekanego kopru. Chwilę gotuję, doprawiam do smaku szczyptą soli. Zagęszczam mąką. Do szklanki wsypuję łyżkę mąki, dodaję trochę wody i mieszam. Cały czas mieszając dodaję mąkę do przygotowanego sosu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz