SKŁADNIKI:- marchew, pietruszka, seler naciowy, cebula, ziemniak
- pulpa pomidorowa
- 1 jajko, 2 łyżki mąki
- 0,5 litra wody mineralnej
- sól, suszona bazylia i oregano
Delikatnie podsmażam drobno pokrojoną cebulkę, zalewam 0,5 litra wody mineralnej. Dodaję pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka, seler naciowy oraz startą na tarce marchew i pietruszkę.
Warzywa gotuję przez 30 minut, następnie dodaję 3/4 szklanki pulpy pomidorowej. Doprawiam solą, bazylią i oregano.
Lane kluski: jajko ubijam ze szczyptą soli, dodaję mąkę tak, by uzyskać zwartą konsystencję. Następnie małą łyżką nabieram trochę ciasta i rzucam do wody. Gdy wypłyną, chwilkę gotuję i wyciągam.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz