O mnie

Zapraszam wszystkie Mamy do wspólnej przygody gotowania i zabaw ze swoim Maluszkiem. Sama jestem mamą rocznego Aleksa i to właśnie z nim rozwijać się będzie mój blog. Znajdziesz tu przepisy na zdrowe dania dla dzieci, jak również bajki i wiersze mojego autorstwa, które możesz wykorzystać by umilić czas sobie i swojemu Maluszkowi. Chcę pokazać Ci droga Mamo, że gotowanie dla dziecka może być szybkie, łatwe i przede wszystkim zdrowe!

środa, 27 maja 2015

NALEŚNIKI Z WARZYWAMI I INDYKIEM

W naleśniku najważniejszy jest farsz. Można przygotować go na słodko, wtedy naleśniki stają się pysznym śniadaniem lub podwieczorkiem. Można przyrządzić je również z warzywami i mięsem, dzięki czemu zwykłe naleśniki zamieniają się w niesamowicie zdrowy obiad. 

SKŁADNIKI:
  • CEBULA
  • LIŚĆ JARMUŻU
  • POMIDOR
  • PIECZARKI
  • MIĘSO Z INDYKA 

  • MĄKA
  • JAJKO
  • MLEKO 
  • OLEJ




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso z indyka gotuję w osobnym garnku przez 40 minut.

Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam w garnku, to samo robię z pieczarkami. Pomidora i jarmuż sparzam wrzącą wodą. Ściągam skórkę z pomidora i kroję go w kostkę. Dodaję do garnka. Jarmuż kroję w cienkie paski, łączę z warzywami. Całość zalewam odrobiną wody i duszę pod przykryciem przez 20 minut. Odcedzam mięso, kroję w drobną kostkę i wrzucam do garnka z warzywami. Doprawiam solą do smaku i duszę jeszcze przez krótką chwilę.

Ciasto na naleśniki: wlewam 400 ml mleka do głębokiego naczynia, rozbijam jajko, dodaję łyżkę oleju, mieszam. Stopniowo dodaję 4 łyżki mąki, szczyptę soli. Rozgrzaną patelnię smaruję delikatnie olejem rzepakowym i wlewam małą chochelkę ciasta naleśnikowego.

Usmażone placki smaruję farszem, zawijam w ruloniki i kroję na kawałki. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz