SKŁADNIKI:
- 3/4 SZKLANKI CZERWONEJ SOCZEWICY
- 1/2 SZKLANKI PULPY POMIDOROWEJ
- CEBULA
- MARCHEW
- SELER
- PIETRUSZKA
- 1 LITR WODY MINERALNEJ
- SÓL, LIŚĆ LAUROWY
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Soczewicę płuczę w zimnej wodzie dwa razy.
Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na oleju rzepakowym. Zalewam wodą mineralną. Wrzucam soczewicę i liść laurowy, gotuję przez 15 minut. Dodaję pokrojoną w kostkę marchew, seler i pietruszkę. Gotuję przez następne 15 minut. Wyciągam liść laurowy, wlewam pulpę pomidorową. Całość miksuję blenderem. Doprawiam do smaku solą. Smacznego!


Bardzo smaczna i pożywna zupka nawet dla dorosłych.
OdpowiedzUsuń