SKŁADNIKI:
- kalafior
- marchew
- seler
- pietruszka
- seler naciowy
- koperek
- ziemniak
- cebula
- sól, liść laurowy, ziele angielskie
- 0,5 litra wody mineralnej
- ciasto na lane kluski: jajko, mąka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zaczynam od cebulki, kroję ją w drobną kostkę i podsmażam na oleju rzepakowym. Zalewam to wodą mineralną. Myję i obieram warzywa. Ziemniaka oraz seler naciowy kroję w drobną kostkę, wrzucam do wody. Marchew, seler, pietruszkę trę na tarce, wrzucam do wody. Kalafiora dzielę na malutkie różyczki i dodaję do reszty warzyw. Wrzucam liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotuję przez 30min. Doprawiam solą do smaku, posypuję pokrojonym świeżym koperkiem.
Lane kluski przygotowuję w osobnym garnku, by na drugi dzień móc podać zupę np. z ryżem. Jajko z odrobiną soli roztrzepuję widelcem, dodaję tyle mąki by utworzyć zwartą konsystencję (2łyżki). Całość mieszam do gładkiej postaci. Małą łyżeczką formuję kluski i wrzucam bezpośrednio do wrzątku. Gdy wypłyną, odcedzam i dodaję do zupy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz