O mnie

Zapraszam wszystkie Mamy do wspólnej przygody gotowania i zabaw ze swoim Maluszkiem. Sama jestem mamą rocznego Aleksa i to właśnie z nim rozwijać się będzie mój blog. Znajdziesz tu przepisy na zdrowe dania dla dzieci, jak również bajki i wiersze mojego autorstwa, które możesz wykorzystać by umilić czas sobie i swojemu Maluszkowi. Chcę pokazać Ci droga Mamo, że gotowanie dla dziecka może być szybkie, łatwe i przede wszystkim zdrowe!

poniedziałek, 11 maja 2015

ZUPA KALAFIOROWA

Wiosna to dla mnie najpiękniejszy okres w roku. Dzień jest coraz dłuższy, na targach pojawiają się świeże owoce i warzywa, a ludzie stają się dla siebie milsi. Wczoraj w jednym z moich ulubionych sklepów warzywnych dostrzegłam pierwsze, młode i przede wszystkim Polskie kalafiory, marchewki i selery. I to właśnie z nich przygotuję dziś zupę dla mojego synka.


SKŁADNIKI:
  • kalafior
  • marchew
  • seler
  • pietruszka
  • seler naciowy
  • koperek
  • ziemniak
  • cebula 
  • sól, liść laurowy, ziele angielskie 
  • 0,5 litra wody mineralnej
  • ciasto na lane kluski: jajko, mąka 


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zaczynam od cebulki, kroję ją w drobną kostkę i podsmażam na oleju rzepakowym. Zalewam to wodą mineralną. Myję i obieram warzywa. Ziemniaka oraz seler naciowy kroję w drobną kostkę, wrzucam do wody. Marchew, seler, pietruszkę trę na tarce, wrzucam do wody. Kalafiora dzielę na malutkie różyczki i dodaję do reszty warzyw. Wrzucam liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotuję przez 30min. Doprawiam solą do smaku, posypuję pokrojonym świeżym koperkiem.

Lane kluski przygotowuję w osobnym garnku, by na drugi dzień móc podać zupę np. z ryżem. Jajko z odrobiną soli roztrzepuję widelcem, dodaję tyle mąki by utworzyć zwartą konsystencję (2łyżki). Całość mieszam do gładkiej postaci. Małą łyżeczką formuję kluski i wrzucam bezpośrednio do wrzątku. Gdy wypłyną, odcedzam i dodaję do zupy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz